dinsdag 22 mei 2012

Stadsarchief Roeselare stelt bidprentjes tentoon

In het stadsarchief van Roeselare en in de Albrecht Rodenbachbibliotheek is er een interessante tentoonstelling over bidprentjes te zien. Vorig jaar kwam de stad Roeselare, dankzij een schenking van Willem Depla, een fervent verzamelaar, in het bezit van zo’n 200.000 bidprentjes. De selectie getoonde bidprentjes springt in het oog omwille van de iconografie, vormgeving, inhoud of de overledene. Een speciale reeks in de tentoonstelling zijn de 19de-eeuwse lithobid-prenten van de Gentenaar Florimond Van Loo.

Ook komen er enkele bijzondere verhalen rond bidprentjes aan bod zoals het rouwzantje dat soldaat Aloïs Pollet meenam vanop een schouw in een Rumbeekse woning tijdens de bevrijding in oktober 1918.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van maandag 21 mei tot en met vrijdag 8 juni 2012.

Meer info via cultuur@roeselare.be, 051 26 24 04, www.roeselare.be

 

Zoeken naar personen

Op de website van het Rijksarchief in België vind je verschillende handige zoekrobotten. Deze zijn nog maar recent in een nieuw jasje gestopt. De vernieuwing van deze zoekrobotten is één van de belangrijkste projecten voor het Rijksarchief. Niet alleen de technische infrastructuur maar ook de zoekmogelijkheden en de presentatie worden aangepast.

Een hele interessante zoekrobot is 'zoeken naar personen'. In deze robot vind je het werk van vele vrijwilligers gedurende de voorbije jaren en decennia.

Duizenden bladzijden archiefdocumenten werden op een systematische wijze geanalyseerd. Er werd een korte beschrijving gemaakt van het document (inhoud, datering, geografische omschrijving) en vervolgens werden de namen genoteerd van alle personen die in het document vermeld zijn. Voor zover beschikbaar werden ook andere gegevens van deze personen genoteerd: geboortedatum, geboorteplaats, ...

Meer info via het Rijksarchief in België

Bron: Rijksarchief in België