donderdag 3 mei 2012

abc van de genealogie

Vandaag kregen we van de auteur, Johan Roelstraete, zijn nieuwste boek abc van de genealogie voor het Stadsarchief.
Zeker een nuttig naslagwerk voor al wie genealogisch bezig is of er mee wil starten. Het boek verscheen bij FARO en kan daar besteld worden.
Johan zal wel begrijpen dat we snel eens bladerden naar de term bidprentje op blz. 44, nu eenmaal een stokpaardje van mezelf. De auteur zal het me hopelijk vergeven dat ik daarbij opmerk dat er een klein foutje is ingeslopen. De Kortrijkse collectie van het Slossefonds zit immers niet meer in de Stadsbibliotheek maar werd voor enkele jaren verhuisd naar het Stadsarchief. Voor het overige een schitterend werk dat hier zeker veel zal geraadpleegd worden.

Boekvoorstelling “Met staf en schelp” van Christian De Paepe


DeLeiegouw, vereniging voor geschiedkundig onderzoek in het Kortrijkse, presenteert op donderdag 31 mei 2012 om 19 uur in de Sint-Rochuskerk de nieuwe publicatie van de Kortrijkse prof. emeritus Christian De Paepe. Hij werkte nauwgezet aan een iconografie van de pelgrimsheiligen Sint-Jakob en Sint-Rochus in Kortrijk. Het resultaat is een mooie studie getiteld “Met staf en schelp”. De auteur geeft een inhoudelijke toelichting over de vele heiligenbeelden die hij terugvond. Uiteraard zijn er ter plaatse in de Sint-Rochuskerk ook enkele te bezichtigen.
Verder komen Paul De Marez en Gilda Schaerlaeckens getuigen over de magie van een hedendaagse pelgrimstocht naar Sint-Jakob van Compostela. Paul De Marez, in Kortrijkse culturele kringen zeker geen onbekende, werd onlangs voorzitter van het Vlaams Compostelagenootschap.

Wil je graag deze avond bijwonen? Geef een seintje vooraf aan greet.verschatse@skynet.be.
Het boek van Christian De Paepe is vanaf 31 mei te koop in de Kortrijkse boekhandel of te bekomen via overschrijving van € 20 aan De Leiegouw, rek. nr. 385-0411600-92.
Bron:Erfgoedcel Kortrijk