vrijdag 21 september 2012

Ondertussen in het Stadsarchief

In het stadsarchief van Kortrijk zijn het momenteel drukke tijden. Naast de reguliere werking, is men bezig een deel van het depot in te richten voor de collectie van het Vlasmuseum. Dat brengt heel wat verhuisperikelen met zich mee. Zo moet er een nieuwe vloer komen en een nieuw rekkensysteem om de collectie van het Vlasmuseum te bewaren. Om dit te kunnen doen, moet er heel wat verplaatst en verhuist worden. Een loodzwaar werk, betreft het verplaatsen van oude toneeldecors die in vroegere jaren gebruikt werden in de schouwburg van Kortrijk. Na het leggen van de nieuwe vloer en het plaatsen van de nieuwe rekken, moeten deze decorstukken terug op hun plaats gezet worden.

Bidprentjes van zijde

In onze reeks 'speciallekes' onder de bidprentjes, tonen we deze keer een bidprentje van zijde. Het prentje is opgemaakt voor mevrouw Thérèse Catherine Pétronelle Simons Van Eupen, gestorven in Antwerpen op 29 mei 1849.
In die tijd was het niet ongewoon dat bidprentjes op zijde werden gemaakt, maar het was toch eerder uitzonderlijk. Enkel de gegoede burgerij kon zich zo'n bidprentjes permiteren. Bidprentjes waren voor die tijd bijzonder kostbaar en werden meestal enkel voor de directe familie gemaakt.

In het stadsarchief van Kortrijk kun je altijd digitaal bidprentjes aanvragen via dit digitaal formulier.

Naast de collectie van het stadsarchief zijn er op het internet een aantal interessante databanken met bidprentjes te vinden. Zo moet je maar eens kijkje nemen op www.doodsprentjes.be of www.philippeverzamelt.be