vrijdag 28 juni 2013

Tentoonstelling "40 jaar Ring Shopping Kortrijk Noord - Het geheugen van de regio"


collectie Ring Shopping Noord Kortrijk
Tot en met de veertigste verjaardag in oktober 2013 van Ring Shopping Kortrijk Noord, kun je naar een boeiende tentoonstelling gaan kijken over het wel en wee van Ring Shopping Kortrijk Noord de voorbije veertig jaar. Deze tentoonstelling, "het geheugen van de regio", verrast met prachtig beeldmateriaal dat nog nooit getoond werd of enkel één keer in de krant verscheen.
Zo zijn er onder meer foto's te zien van toenmalige persfotografen Marcel Anckaert en Noël Samaille.

Hun origineel beeldmateriaal wordt vandaag bewaard in het stadsarchief van Kortrijk. De digitale versie van die foto's kun je terugvinden op de beeldbank van Kortrijk. Tijdens de tentoonstelling zullen op bepaalde momenten demonstraties plaatsvinden waarbij getoond wordt hoe je deze beelden uit het recente verleden kan oproepen.
collectie Stadsarchief Kortrijk - Marcel Anckaert


Deze tentoonstelling heeft de bezoeker heel wat te bieden. Een overzicht van veertig jaar Ring Shopping Kortrijk Noord en daarnaast markante gebeurtenissen uit Groot-Kortrijk, Kuurne en Harelbeke in de voorbije veertig jaar.
Bij de tentoonstelling hoort ook een brochure, die meer duiding geeft en ook belangrijke nationale en internationale gebeurtenissen vermeldt.
Op aanvraag kan er ook een rondleiding gegeven worden voor groepen door de samensteller, Luc Demiddele.


Bron: Ringshoppig Noord

Bezoek eens het historische stadhuis


collectie Stadsarchief Kortrijk
Het hoeft niet altijd monumentendag te zijn om unieke gebouwen te bezichtigen. Tijdens de zomermaanden kun je het historische stadhuis bezoeken. Er staat telkens een gids klaar om je een woordje uitleg te geven over de prachtige schepenzaal en de raadzaal met de 16e eeuwse gebeeldhouwde schouwen. In juli en augustus kun je op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 15u tot en met 17u het stadhuis op de Grote Markt gratis bezoeken.

Klik voor meer info.

donderdag 27 juni 2013

Vrijwilligers gezocht voor archeologische collecties regio Kortrijk

In 2012 startte in de regio Kortrijk een project om de vele archeologische collecties in de lokale depots aan te pakken. Door middel van samenwerking over de gemeentegrenzen heen, werden de rijke collecties zo van verval behoed en optimaal toegankelijk gemaakt voor beheer, onderzoek en ontsluitingsprojecten.
In de zomer van 2013 wordt dit project verder gezet in Kortrijk, Wervik, Menen en Waregem. Vrijwilligers en geïnteresseerden vinden deze bijlage (pdf) meer info over het project en het vrijwilligerswerk. Kandidaat-vrijwilligers kunnen contact opnemen met Tijs De Schacht.


Bron: Archeonet

woensdag 26 juni 2013

Educatieve website Wereldoorlog I

Het schoolverlof is nog maar net ingezet, maar wij denken reeds vooruit aan het nieuwe schooljaar. In 2013 – 2014 zullen heel wat leerkrachten aandacht besteden aan de herdenking van de Groote Oorlog. Een educatieve site voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs kan hen hierbij helpen.
Via zes personages bekijk je de oorlogstijd vanuit zes verschillende invalshoeken. Ze brengen het verhaal van Kortrijk, een stad bezet door de Duitsers, op korte afstand van het front. Over spionnen en bombardementen, voedselhulp en verplichte arbeid, oorlogseconomie en jachtpiloten.

Vanaf 15 augustus 2013: www.kortrijkbezet14-18.be


Bron: Erfgoedcel Kortrijk

dinsdag 25 juni 2013

Vormingsaanbod Familiekunde Vlaanderen

Heb je interesse in familiegeschiedenis en genealogie, of wil je een cursus familiekunde, oud schrift, archivalisch Latijn volgen? Neem dan deel aan de vormingen en activiteiten die georganiseerd worden door de vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen, verspreid over diverse afdelingen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tijdens de openingsuren kun je ook een bezoek brengen aan de afdelingen en documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen waar je een zeer ruim aanbod aan genealogische bronnen vindt. Daarnaast is er ook de website familiegeschiedenis.be, waar je een digitale handleiding vindt om te beginnen met het onderzoek naar je familiegeschiedenis.
Meer informatie over de cursussen via info@familiekunde-vlaanderen.be of via de contactgegevens vermeld in de folder.

Bron: Faro

vrijdag 21 juni 2013

Collectiedag 1914-1918 in de Provinciale Bibliotheek Tolhuis

De 'collectiedag 1914-1918' kadert in het succesvolle project Europeana 1914-1918 en staat in het teken van het verzamelen en registreren van verhalen en objecten gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog. Het Europeanaproject ging van start in 2011 en strekt zich uit over verschillende Europese landen. In Vlaanderen mocht het In Flanders Fields Museum in Ieper op 12 december 2012 de spits afbijten om een collectiedag te organiseren.
In 2013 en 2014 trekt Europeana verder door heel Vlaanderen. De eerstvolgende halte in West-Vlaanderen is op zondag 10 november 2013 in Brugge, met als verzamelplaats het Tolhuis.
Op de collectiedagen staan erfgoedmedewerkers klaar om jouw waardevolle (familie)herinneringen op te tekenen en objecten te digitaliseren. Daarbovenop krijg je advies over de goede bewaring van het erfgoed.

Bron: 'E-zine Provinciale Bibliotheek Westflandrica', april 2013

donderdag 20 juni 2013

Tentoonstelling Kortrijk voor de camera 1860 - 1913, verlengd tot 08/09/2013


Foto's uit 1860 tot 1913 tonen het vroegere Kortrijk. De beelden gekiekt door pioniers van de fotografie, zijn unieke tijdsdocumenten van het dagelijkse leven in een snel veranderende stad. Grote bouwwerken en stadsplanningsprojecten, huisvestiging, rampspoed, branden en watersnood, feesten en evenementen: zo zag u Kortrijk nog nooit.

Klik hier voor meer info. Broelmuseum, Broelkaai 6 in Kortrijk.

dinsdag 18 juni 2013

Charles Haezebrouck: wie weet meer?

Charles Haezebrouck
Onlangs vonden wij een foto van Charles Haezebrouck in ons archief. Haezebrouck zou in de jaren 1930 een fabriek van meubelstoffen gehad hebben in Marke. Wie kan ons meer vertellen over deze figuur.


vrijdag 14 juni 2013

Bezorg ons jouw beeldmateriaal omtrent Wereldoorlog I

Vliegveld Marke, 1917
Via deze link kun je foto's en filmpjes opladen i.v.m Wereldoorlog I. De beelden worden opgenomen in de collectie van de stad Kortrijk en kunnen getoond worden op de beeldbank.
Je hebt zelf een persoonlijk archief uitgebouwd met archiefstukken die iets vertellen over de geschiedenis van Kortrijk. Je ziet je eigen archief niet graag verloren gaan en wil het in optimale omstandigheden bewaard zien. Dan kan het stadsarchief een oplossing zijn. Laat het ons weten via stadsarchief@kortrijk.be en wij nemen contact met je op.


woensdag 12 juni 2013

Duitse veldkanonnen in Kortrijk tijdens WO I

'Duitse veldhouwitsers'
Onlangs kreeg het stadsarchief een bijzondere foto daterend van WO I. Het beeld toont zware Duitse 'veldhouwitsers' of veldkanonnen voor korte afstand.
De Duitse soldaten dragen nieuwe helmen, die ingevoerd werden vanaf de lente 1916.

Op de beeldbank van Kortrijk vind je heel wat meer beelden omtrent WO I. Klik hier.

vrijdag 7 juni 2013

Wenskaarten uit de oude doos met eigentijdse vintagelook te koop

Op zoek naar leuke wenskaarten? De erfgoedcel Kortrijk selecteerde acht schitterende beelden uit de duizenden Kortrijkse foto's op de beeldbank en gaf er een eigentijdse vintagelook aan.

De acht kaarten kosten samen 5 euro en zijn te koop in het Erfgoedhuis, Onze Lieve Vrouwstraat 45.
Je kunt de wenskaarten ook online bestellen. Klik hier.
 
 

Erfgoedjournaal voortaan elektronisch

erfgoedjournaal
Het tijdschrift 'erfgoedjournaal', dat sinds 2006 twee keer per jaar uitgegeven werd, zal niet langer verschijnen.
Voortaan krijg je alle erfgoednieuws via een maandelijkse elektronische nieuwsbrief. Wie nog niet ingeschreven is op de nieuwsbrief van erfgoed Kortrijk kan dit doen via http://www.geheugenvankortrijk.be/

De elektronische nieuwsbrief van erfgoed Kortrijk neemt ook elke maand de activiteiten van de verenigingen op. De erfgoedcel gebruikt hiervoor de uitkalender. Wie een vereniging heeft en zijn activiteiten, die voor iedereen toegankelijk zijn, in deze nieuwsbrief wil zien, moet deze invoeren in de uitdatabank.  Bij het kiezen van de categorie (bv. lezing of cursus)  kruis je specifiek het thema ‘erfgoed’ of ‘geschiedenis’ aan.  
 

woensdag 5 juni 2013

Raymond Vande Venne, een veelzijdig figuur

Raymond Vande Venne
Op woensdag 22 mei 2013 plaatsten we een bericht op onze blog met de vraag naar meer informatie omtrent de figuur Raymond Vande Venne. Stephane Van Laere, een trouwe bezoeker van het stadsarchief, wist ons heel wat te vertellen over Vande Venne. Hieronder vind je een tekst geschreven door Stephane:

Bij veel inwoners van Zwevegem leeft de figuur van notaris en politicus Raymond Vande Venne verder in het prachtige landhuis “Kasteel Vande Venne”, gelegen aan de Kortrijkstraat 11 (tussen restaurant De Zwaan en het kerkplein). Het in oorsprong neogotisch en thans geklasseerd landhuis werd in opdracht van Vande Venne opgetrokken in 1870.   


Raymond Charles Vande Venne, (° Zwevegem 23/11/1843 † 04/03/1926, gehuwd met de Française Bertha Lauwick) was de zoon van Charles Francis Van De Venne notaris en burgemeester van Zwevegem van 1840-1887. Hij is tevens de broer van Charles Vande Venne, de eigenaar van de Kortrijkse Bloemmolens (Kapucijnenstraat). Als doctor in de rechten neemt hij de praktijk van zijn vader als notaris over in de jaren 1870. Vande Venne stond in onze regio bekend als een progressief liberaal en bekleedde tal van politieke- en bestuursmandaten:

  • Naast gemeenteraadslid in zijn geboortedorp (1900-1907) was hij ook  voorzitter van de lokale mutualiteit “De Voorzienigheid”. Hij slaagde ernooit in om de burgemeesterssjerp van de katholiek Toye te ontfutselen.
  • Mede dankzij de invoering in 1899 van de evenredige vertegenwoordiging slaagt Vande Venne er in zich in 1900 te laten verkiezen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, ten nadele van oud-minister Jules Vandenpeereboom. In 1906 gaan de liberalen samen met de socialisten en de christendemocraten in kartel naar de kiezer. Naast Vande Venne slaagt de socialist  Debunne erin een zetel te veroveren. Tot en met 1911 vertegenwoordigt Vande Venne het arr. Kortrijk-Ieper.  (27/5/1900-8/11/1911). In 1911 geeft hij zijn ontslag, zijn opvolger is advokaat Herman Van Leynseele.   
  • Als senator neemt hij in 1911 als 1ste opvolger de plaats in van de ontslagnemende notaris Vital de Ridder uit Kerkhove. In 1921 worden de 2 liberale zitjes van het arr. Kortrijk-Ieper  ingenomen door 2 socialisten;
  • Hij is actief in de vele succesvolle liberale verenigingen van toen:

Onder zijn bezieling verhuist Smettens skole in 1900 naar de Lekkerbeetstraat en speelt hij een cruciale rol bij de oprichting van de Ecole laïque pour filles in de Voorstraat. hij geeft ook gratis les stenografie aan de leerlingen! (zie Gazette van oud Cortryck n°1,2 en 6).

In het Parc Saint-Georges is hij doyen (deken) van 1906 tot en met 1925. oprichting en statuutwijzigingen van liberale verenigingen, aankopen van onroerend goed…vonden altijd op zijn notariaat plaats.
 
Het pamflet op de blog van het stadsarchief dateert inderdaad uit 1910 en werd gebruikt in de campagne van de parlementsverkiezingen van 22 mei 1910. Het ander pamflet is gedrukt in 1900 naar aanleiding van de parlementsverkiezingen. U merkt op dat gedurende 10 jaar de politieke eisen van de liberale partij praktisch onveranderd zijn gebleven, en bijna identiek waren aan de toenmalige socialistische eisen!

Tekst: Stephane Van Laere, juni 2013


dinsdag 4 juni 2013

Tentoonstelling over bidprentjes te gast in het Rijksarchief

Naar aanleiding van Erfgoeddag  presenteerde het stadsarchief een tentoonstelling over bidprentjes, onder de titel Voor eeuwig herinnerd. Deze maand is de tentoonstelling op bezoek bij het Rijksarchief. De toegang is gratis.
Het stadsarchief van Kortrijk bezit een collectie van ongeveer 1,5 miljoen bidprentjes. De tentoonstelling, die werd opgezet met de medewerking van Familiekunde Vlaanderen, vertelt de geschiedenis van het bidprentje. We vernemen onder meer dat het gebruik van het uitdelen van bidprentjes ontstaan is in Nederland, en dat het oudste exemplaar uit Kortrijk (en van “de Vlaanders”) van 1805 dateert.
Ook het Rijksarchief Kortrijk verwierf een verzameling bidprentjes,  voornamelijk afkomstig van pastoors en heemkundigen. Deze collectie wordt binnenkort systematisch ontsloten door vrijwilligers, zodat het mogelijk wordt te zoeken op gegevens als naam, plaats of datum.

Nog tot 28 juni, Guido Gezellestraat 1 , tijdens de openingstijden.


Bron: nieuwsbrief erfgoedcel Kortrijk, juni 2013