vrijdag 28 oktober 2011

De rijke collectie bidprentjes van het stadsarchief

Het Stadsarchief Kortrijk herbergt een rijke genealogische collectie. In 1920 kocht de stad Kortrijk de collectie van pastoor Leopold Slosse aan. Deze collectie bevatte o.a. meer dan een miljoen bidprentjes en honderdduizenden rouwbrieven.

Pastoor Slosse verzamelde decennia lang als een bezetene alle mogelijke gegevens in verband met West-Vlaanderen. Uit die verzamelwoede is zijn enorme collectie bidprentjes ontstaan. Een deel van die verzameling, de bidprentjes van West-Vlaamse priesters zit vandaag in het bisschoppelijk archief van Brugge. Daarnaast maakte pastoor Slosse bij testament een collectie bidprentjes van niet West-Vlaamse priesters over aan de universiteitsbibliotheek van Leuven. Door een verwoestende brand in mei 1940 ging deze verzameling verloren. Lange tijd bevond het grootste gedeelte van de collectie Slosse zich in de Openbare Bibliotheek van Kotrijk, maar sinds enkele jaren is de collectie bidprentjes en rouwbrieven van pastoor Slosse te vinden in het Stadsarchief van Kortrijk.

Met medewerking van een team vrijwilligers wordt de genealogische collectie stuk voor stuk ontsloten. De vrijwilligers klasseerden de afgelopen jaren ook de aanvullende stadscollectie die honderdduizenden bidprentjes telt.

Van de ontsloten bidprentjes kun je op aanvraag een digitale versie krijgen. Vul hier ons digitale formulier in om je aanvraag te doen.

1 opmerking:

  1. En het meiske dat die prentjes voor twee jaar lang alfabetisch stak, toen de bibliotheek nog in de Berg van Barmhartigheid gevestigd was, geen woord. Twee jaar lang hebben wij ons bottinekes afgewerkt van 's morgens tot 's avonds om die dingen te klasseren. (In de jaren 70). Toch goed om weten dat ze nu gedigitalizeerd worden...

    Catherine Duyck - ex bibliotheek bediende

    BeantwoordenVerwijderen