dinsdag 25 oktober 2011

Publicatie: Spioneren voor het vaderland, de memoires van Evarist De Geyter 1914-1918

Op 15 november 2011 verschijnt het boek 'Spioneren voor het vaderland, de memoires van Evarist De Geyter 1914-1918'. De memoires van Evarist zijn een uniek document en bieden een uitzonderlijke blik op het leven van een gewone man in ongewone tijden.
Evarist De Geyter laat zich tijdens WO I inlijven als spion bij de Britse inlichtingendienst. Hij verzamelt informatie over de Duitse troepenbewegingen en richt in zijn woning langs de spoorweg een observatiepost in.  In 1917 wordt Evarist opgepakt. De Duitse repressie is bijzonder hard voor de leden van zijn netwerk. Ze worden ter dood veroordeeld en terechtgesteld. De Geyter krijgt in extremis genade en wordt naar Duitsland gedeporteerd. Na de oorlog schrijft hij zijn herinneringen neer.

Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Groeninghe in samenwerking met de stad Kortrijk, de stad Oudenaarde en de familie Audoor. Op 15 november 2011 is er om 17u een boekvoorstelling in het stadhuis van Kortrijk.

'Spioneren voor het vaderland, de memoires van Evarist De Geyter 1914-1918' kost 22 euro en is te verkrijgen via www.groeninghedrukkerij.be

Bron: www.erfgoedcelkortrijk.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten