dinsdag 7 augustus 2012

7 augustus 1862: de Sint-Maartenstoren brandt

Het is vandaag exact 150 jaar geleden dat de Sint-Maartenstoren in lichterlaaie stond. Op 7 augustus 1862, omstreeks 15u30 sloeg de bliksem in op de toren. De gevolgen van de spectaculaire brand die erop volgde waren niet te onderschatten. De hele Sint-Maartenskerk leed zware schade. De dag erop, tijdens de eerste vaststellingen van de omvangrijke schade is een broeder om het leven gekomen.
Broeder Joseph Neirinck, geboren in Kortrijk op 15 maart 1793 is op 8 augustus 1862 overleden na het betreden van de afgebrande Sint-Maartenskerk, waarbij een deel van het plafond van het koor was ingestort en op hem terecht was gekomen. Op zijn gedachtenisprentje staat letterlijk geschreven: 'Daegs na het afbranden van St.Maertenskerk, te Kortrijk, is hy, slagtoffer zyner bezorgdheid, door het instorten der vout over den koor, gedood den 8 Augusty 1862'.

Met veel politiek en financieel getouwtrek is de Sint-Maartenstoren in de jaren daarna heropgebouwd. De volledige restauratie nam ongeveer 25 jaar in beslag.

Bron: 'De geschiedenis van Kortrijk in het kort', door Niklaas Maddens

Foto: genomen door fotograaf August De Bets op 7 augustus 1862. Foto collectie Broelmuseum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten