woensdag 28 november 2012

De geschiedenis van het Volksplein

Het Volksplein vind je tussen de Vooruitgangstraat en de Sint-Rochuslaan. Aanvankelijk heette dit plein de Jozef Woutersplaats. Maar al snel werd dit in de volksmond de Vogelmarkt, door de amoureuze activiteiten van vele paartjes die er een veilig plekje zochten. Vanaf 1909 veranderde de officiële benaming in Volksplaats en sedert 14 juni 1969 gebruikt men de naam Volksplein. Het werd aangelegd bij beslissing van de gemeenteraad van 10 april 1905. Op die plaats liep buurtweg 42, bekend als de Gierigaardweg. Dit was in de 19de eeuw een veldweg die door het land van Philomène Carette liep. In 1909 kreeg Alfons Lanty de toestemming om zes huizen te bouwen aan het nieuw aangelegd plein. In 1931 was het plein volledig bebouwd. De Klakkaarsbeek vloeide toen nog in open lucht, tussen het Volksplein en de Sint-Rochuskerk. Zij werd in 1936 overwelfd en in 1968-69 gedempt, bij de aanleg van de parkeerplaats naast de
Sint-Rochuskerk. Van 1945 tot 1957 stonden er acht noodwoningen op het plein. Voor WO I vond jaarlijks de Vogelmarktkermis plaats. Eén van de vaste actitviteiten was de runderenkeuring. Ene Vlaemynck steeg er ooit op met een ballon en voor de Filharmonie richtte men daar een kiosk op.

Op het einde van het plein, vlak tegenover de Sint-Rochuslaan, staat een devotiekapel. Zij werd in 1945 opgericht door de bewoners van het Volksplein en de Wagenmakersstraat, uit dankbaarheid en ter vervanging van de vorige kapel uit 1942, die op 21 juli 1944 door een bom vernield werd terwijl de omgevende huizen gespaard bleven. Midden op het Volksplein bevond zich tot voor de recente renovatie een kaartershuisje, in 1963 door de firma De Coene opgericht. Aan de westkant, op het nr. 18, lagen de kantoren met erachter de loodwitfabriek van André van Lerberghe, uit 1870. De fabricatie in het loodwitkot werd 1953 stopgezet door de opkomst van de synthetische verfstoffen. De kantoren aan het Volksplein werden in 1953 verkocht aan Strobbe-Denys. De fabriek werd in 1958 gesloopt. Op het Volksplein vind je nog de kroegen café Olympia en café Wielsbeke. 

Bron: Stadskrant Kortrijk - editie december 2012

2 opmerkingen:

 1. De enige kroeg is café Olympia? En Wielsbeke dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste,

   Er is inderdaad ook café Wielsbeke. Bij deze is het bericht aangepast.
   Bedankt voor deze terechte opmerking.

   mvg
   Stadsarchief Kortrijk

   Verwijderen