woensdag 27 februari 2013

Kant²

Een dubbeltentoonstelling om in het oog te houden! Na zeven jaar is het eindelijk zo ver. Opnieuw een kanttentoonstelling in Kortrijk. Het Kortrijks Kantatelier palmt het Erfgoedhuis in en toont het beste van zichzelf. Daarnaast kunnen de bezoekers ook genieten van de werken van Kant-Act. Zij laten ons een aantal parels van de hedendaagse kant zien.

Praktisch:
Erfgoedhuis, O.L. Vrouwestraat 45, 8500 Kortrijk
van 7maart  tot 24 maart - do, vrij, za, zo van 14:00 tot 17:00 (ma, di, woe gesloten)
Info:
kortrijks.kantatelier@kortrijk.be
 
Bron: nieuwsbrief erfgoedcel, februari 2012

woensdag 20 februari 2013

Webexpo "Kortrijk woelige stad" online

"Kortrijk woelige stad" is een erfgoedproject dat een licht werpt op de periode 1580-1680 in de eigen geschiedenis. Godsdienstoorlogen, economische omstandigheden, het intellectuele en morele leven en de Franse bezettingen van Lodewijk XIV komen in beeld.
Sinds kort kun je ook de webexpo "Kortrijk woelige stad" bezoeken. Je leest er de teksten, je bekijkt enkele stukken van dichtbij en je wandelt mee in de stad anno 1641.
De tentoonstelling “Woelige stad” is nog steeds te bezichtigen in Kortrijk 1302.

In 2014 komt er een nieuw expo: “Kortrijk bezet 14-18. In het spoor van een spion”. Ook daarover is al een webexpo in de maak.

dinsdag 19 februari 2013

Klim in je stamboom: genealogie voor beginners

Wat zou je er van vinden om eens op zoek te gaan naar je voorouders? Die zoektocht naar je eigen roots is fascinerend en leerrijk. Wie waren je voorouders? Waar woonden ze en hoe leefden ze? Voor je het weet verzeil je enkele eeuwen terug op plaatsen waar je nog nooit van hoorde, maar waar wel degelijk jouw familiewortels liggen.

Arch'educ en cultuurcentrum Den Blank in Overijse richten een cursus in waar je de kans krijgt om de wereld van de familiekunde stap voor stap te ontdekken. 
Je leert hoe je aan je eigen stamboom begint en welke historische bronnen je moet raadplegen. Je leest oud schrift en gebruikt het internet voor je eigen onderzoek. Op het einde van de cursus breng je een bezoek aan het Algemeen Rijksarchief in Leuven en maak je enkele praktijkoefeningen.
Praktisch:
19 en 26 februari, 5, 12 en 19 maart 2013, telkens van 20.00 tot 22.00 uur, Cultuurcentrum Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse

Op zaterdag 23 maart 2013 wordt de cursusreeks afgesloten met een bezoek aan het Algemeen Rijksarchief Leuven (9.30 - 12.00 uur).
Organisatie: Arch’educ i.s.m. Cultuurcentrum Den Blank
Begeleiding: André Janssens


Prijs: 45 euro
Inschrijven kan via Arch'educ, tel. +32 (0)2 454 54 01 of online

Bron/Tekst: Faro

donderdag 14 februari 2013

Kortrijk voor de camera

Vanaf 9 maart 2013 kun je in het Broelmuseum de tentoonstelling 'Kortrijk voor de camera' gaan bekijken. Gelijktijdig verschijnen twee publicaties: 'Kortrijk Glashelder en Glansrijk' en 'Kortrijk voor de camera' van Paul De Paepe.
De belangstelling voor foto’s uit ons verleden is groter dan ooit. De lancering van de Kortrijkse beeldbank in 2012 was de directe aanleiding om de stedelijke fotocollecties van nabij te bekijken.
Ongeveer gelijktijdig pleegde dr. Paul De Paepe samen met de Geschied- en Oudheidkundige Kring een diepgaand onderzoek naar de beginjaren van de fotografie in Kortrijk. De studie van De Paepe, die als een afzonderlijke uitgave zal verschijnen, is bijzonder interessant om de wording en de context van de fotografie in Kortrijk te begrijpen en te situeren.


Glasnegatieven

In de rijke fotocollectie van de stad nemen de glasnegatieven van het Broelmuseum een bijzondere plaats in. Omwille van hun productieperiode en hun zeer goede kwaliteit zijn dit onmisbare en boeiende informatiebronnen over Kortrijk in de tweede helft van de 19de eeuw. Een aantal van deze foto’s werd reeds eerder afgedrukt in publicaties die intussen onvindbaar zijn. Dankzij de digitalisering van het materiaal beschikt het Broelmuseum nu over de beelden in optimale kwaliteit. ‘Glashelder’ is zeker niet overdreven. De beelden zijn meestal haarscherp.

Tentoonstelling en publicaties

De resultaten van het onderzoek van Dr. De Paepe, en de kwaliteit van de onderzochte foto’s bleken zo waardevol dat er al snel voor gekozen werd om hier ook een tentoonstelling aan te wijden.
Naast de wetenschappelijke publicatie van Geschied- en Oudheidkundige Kring brengt de Erfgoedcel samen met het Broelmuseum ook een fotoboek uit voor het grote publiek. De samenstellers van boek en tentoonstelling hadden de moeilijke taak een keuze te maken uit een veelheid van beeldmateriaal. Alle foto’s dateren evenwel van voor
1914. Er werd gezocht naar relevante foto’s in verband met de ontwikkeling van de stad, die na 1860 echt spectaculair te noemen is. Infrastructuurwerken, architectuur, bruggen en wegen, parken en pleinen, monumenten: een ambitieus programma. Daarnaast toont het boek ook het volkse, de kleinere straten en beluiken, de winkels en herbergen. Heel vaak komen eenvoudige mensen, toevallige voorbijgangers, kinderen en nieuwsgierigen mee in beeld. Het maakt van het boek ook een heel levendig portret van onze stad. De beelden, gekiekt door pioniers van de fotografie, zijn unieke tijdsdocumenten van het dagelijkse leven in een snel veranderende stad.

PRAKTISCH
Tentoonstelling ‘Kortrijk voor de Camera’9 maart – 9 juni 2013
Broelmuseum
Broelkaai 6 | 8500 Kortrijk | T 056 27 78 00
Open: di - vr : 10u-12 u | 14u-17u
Zaterdag, zon- en feestdagen: 11u-17u
Gesloten: maandag
www.broelmuseum.be
www.geheugenvankortrijk.be

PUBLICATIES
‘Kortrijk Glashelder en Glansrijk’160p., 120 grote foto’s
Uitgegeven bij Lannoo
€25 (€20 op de tentoonstelling)
Verkrijgbaar bij de betere Kortrijkse boekhandel

‘Kortrijk voor de camera’Auteur Paul De Paepe
Uitgegeven door de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Kortrijk
Verkrijgbaar bij de betere Kortrijkse boekhandelTijdens het onderzoek van de auteur kwam heel wat onbekende informatie aan het licht. Deze nieuwe gegevensbleken zo belangrijk de timing van de redactie aangepast werd. Het boek zal in april beschikbaar zijn.
www.kgokk.be

Bron: Broemuseum

maandag 11 februari 2013

Aangepaste openingstijden Rijksarchief

Sinds 1 februari 2013 is de leeszaal van het Rijksarchief enkel nog open op de eerste zaterdag van de maand (van 9 tot 12.30 uur en 13 tot 16 uur).
Als de eerste zaterdag op een feestdag valt of net na een brugdag, is de leeszaal open op de tweede zaterdag van de maand.
Het geleidelijk gratis online brengen van de parochieregisters en weldra ook de registers van de burgerlijke stand compenseert de verminderde openingsuren.

Meer info: Rijksarchief Kortrijk, Guido Gezellestraat 1, 056 21 32 68 www.arch.be


Bron: Nieuwsbrief Kortrijk, februari 2013

 

vrijdag 8 februari 2013

Akten Rijksarchief online

Sinds kort zijn miljoenen akten uit de parochieregisters en registers van de burgerlijke stand toegankelijk via de website van het Rijksarchief. Er zijn ongeveer 25.000 Belgische parochieregisters, inclusief tafels online raadpleegbaar.
De databank doorzoeken is gratis. Je hebt wel een paswoord en een login nodig. Klik hier om je paswoord en login aan te maken.

De online gegevens gaan tot 1912. Recentere akten mogen niet openbaar gemaakt worden door de wet op de privacy.

woensdag 6 februari 2013

Gent- en Broelkaai anno 1894

Op deze foto zie je de overstroomde Gentkaai en Broelkaai in 1894. Sinds 22 oktober 1894 bleef het niveau van de Leie voortdurend stijgen door de onophoudelijke neerslag en de uitzonderlijke slechte weersomstandigheden in Noord-Frankrijk en België. Op 31 oktober 1894 trad de leie buiten haar oevers. De Kasteel-, de Reep-, de Gent- en de Broelkaai, de Buda- en de Kapucijnenstraat moesten eraan geloven. De bewoners van o.a. de Gentkaai moesten hun huizen verlaten of zochten hun onderkomen op zolder. Brouwerijen en fabrieken in de omgeving van de Leie stonden onder water en moesten noodgedwongen hun activiteiten staken.
Op de foto zie je de torens van de 'Molens van Kortrijk', opgericht door Ernest Devos en Charles Vande Venne. Deze mechanische molens produceerden hoofdzakelijk bakkersmeel en hadden een maalvermogen van 40.000 kg per dag. De graanzuiger stond op de Broelkaai, op het pleintje voorbij de Kapucijnenstraat. Je ziet ook het beeld van de Heilige Nepomucenus dat toen niet op een brug stond, maar midden op het pleintje.

Bron: Stadskrant Kortrijk, februari 2013

maandag 4 februari 2013

Lezing: 'De CVP in Kortrijk, 1945-1959'

Tussen 1945 en 1959 werd de CVP dé machtspartij in grote delen van België en zeker in Kortrijk. Ondanks het streven naar eenheid dicteerden de oude standen nog altijd de wet.
Kortrijk telde toen een aantal sterke figuren zoals Albert De Clerck, Alfred De Taeye en Jules Coussens. Vooral die laatste was het voorwerp van een controverse. Zijn archief was de grootste bron voor het onderzoek en leverde tal van verrassende bevindingen op.

Steve Vanneste (° 1989) maakte zijn masterproef over ‘CVP in Kortrijk: 1945-1959, een electorale en partijorganisatorische analyse’.
Praktisch:
Donderdag 14 februari 2013 om 20 uur, De Zonnewijzer, Lange Meersstraat in Kortrijk
Organisatie De Leiegouw



Bron: Nieuwsbrief Erfgoed Kortrijk, februari 2013

vrijdag 1 februari 2013

'Tabaksindustrie in Kortrijk'

In het het Erfgoedhuis van Kortrijk kun je vanaf 22 februari 2013 een tentoonstelling bezoeken die de Kortrijkse tabaksindustrie belicht. PrivĂ©verzamelaar Frank Naert toont er het resultaat van een levenslange passie. Zijn collectie over de Kortrijkse tabaksindustrie bevat onder meer unieke stukken in verband met 'Pannecoucke', de enige sigarenfabrikant in de stad Kortrijk en 'De Blauwe', producent van snuif- en kerftabak. Ook pijpenfabrikant
'Debevere' komt voor in de tentoonstelling.


Praktisch: Erfgoedhuis | 22 februari - 3 maart 2013 | dagelijks van 10u - 17u | 0470 29 67 07