donderdag 14 februari 2013

Kortrijk voor de camera

Vanaf 9 maart 2013 kun je in het Broelmuseum de tentoonstelling 'Kortrijk voor de camera' gaan bekijken. Gelijktijdig verschijnen twee publicaties: 'Kortrijk Glashelder en Glansrijk' en 'Kortrijk voor de camera' van Paul De Paepe.
De belangstelling voor foto’s uit ons verleden is groter dan ooit. De lancering van de Kortrijkse beeldbank in 2012 was de directe aanleiding om de stedelijke fotocollecties van nabij te bekijken.
Ongeveer gelijktijdig pleegde dr. Paul De Paepe samen met de Geschied- en Oudheidkundige Kring een diepgaand onderzoek naar de beginjaren van de fotografie in Kortrijk. De studie van De Paepe, die als een afzonderlijke uitgave zal verschijnen, is bijzonder interessant om de wording en de context van de fotografie in Kortrijk te begrijpen en te situeren.


Glasnegatieven

In de rijke fotocollectie van de stad nemen de glasnegatieven van het Broelmuseum een bijzondere plaats in. Omwille van hun productieperiode en hun zeer goede kwaliteit zijn dit onmisbare en boeiende informatiebronnen over Kortrijk in de tweede helft van de 19de eeuw. Een aantal van deze foto’s werd reeds eerder afgedrukt in publicaties die intussen onvindbaar zijn. Dankzij de digitalisering van het materiaal beschikt het Broelmuseum nu over de beelden in optimale kwaliteit. ‘Glashelder’ is zeker niet overdreven. De beelden zijn meestal haarscherp.

Tentoonstelling en publicaties

De resultaten van het onderzoek van Dr. De Paepe, en de kwaliteit van de onderzochte foto’s bleken zo waardevol dat er al snel voor gekozen werd om hier ook een tentoonstelling aan te wijden.
Naast de wetenschappelijke publicatie van Geschied- en Oudheidkundige Kring brengt de Erfgoedcel samen met het Broelmuseum ook een fotoboek uit voor het grote publiek. De samenstellers van boek en tentoonstelling hadden de moeilijke taak een keuze te maken uit een veelheid van beeldmateriaal. Alle foto’s dateren evenwel van voor
1914. Er werd gezocht naar relevante foto’s in verband met de ontwikkeling van de stad, die na 1860 echt spectaculair te noemen is. Infrastructuurwerken, architectuur, bruggen en wegen, parken en pleinen, monumenten: een ambitieus programma. Daarnaast toont het boek ook het volkse, de kleinere straten en beluiken, de winkels en herbergen. Heel vaak komen eenvoudige mensen, toevallige voorbijgangers, kinderen en nieuwsgierigen mee in beeld. Het maakt van het boek ook een heel levendig portret van onze stad. De beelden, gekiekt door pioniers van de fotografie, zijn unieke tijdsdocumenten van het dagelijkse leven in een snel veranderende stad.

PRAKTISCH
Tentoonstelling ‘Kortrijk voor de Camera’9 maart – 9 juni 2013
Broelmuseum
Broelkaai 6 | 8500 Kortrijk | T 056 27 78 00
Open: di - vr : 10u-12 u | 14u-17u
Zaterdag, zon- en feestdagen: 11u-17u
Gesloten: maandag
www.broelmuseum.be
www.geheugenvankortrijk.be

PUBLICATIES
‘Kortrijk Glashelder en Glansrijk’160p., 120 grote foto’s
Uitgegeven bij Lannoo
€25 (€20 op de tentoonstelling)
Verkrijgbaar bij de betere Kortrijkse boekhandel

‘Kortrijk voor de camera’Auteur Paul De Paepe
Uitgegeven door de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Kortrijk
Verkrijgbaar bij de betere Kortrijkse boekhandelTijdens het onderzoek van de auteur kwam heel wat onbekende informatie aan het licht. Deze nieuwe gegevensbleken zo belangrijk de timing van de redactie aangepast werd. Het boek zal in april beschikbaar zijn.
www.kgokk.be

Bron: Broemuseum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten