vrijdag 22 maart 2013

Erfgoeddag 2013: Stop de tijd!


De tijd vliegt snel, gebruik hem wel… Ook voor ons cultureel erfgoed tikt de klok ongenadig verder. Verval, aftakeling, verlies van informatie, rampen of wanbeheer… Het verleden dreigt voortdurend tussen onze vingers te glippen. Nochtans zijn er mensen en instellingen die zich inzetten om de tand des tijds te stoppen of op zijn minst te vertragen. Erfgoedzorg is een full time job.
Wie zijn deze mensen, en wat doen ze achter de schermen voor het behoud van ons collectief geheugen? Kom het ontdekken op Erfgoeddag.
Blikvanger wordt ongetwijfeld het 100 jaar oude theaterdecor Palais Romain, dat onlangs gerestaureerd werd. Je kan het decor in volle glorie komen bewonderen in de Schouwburg. Met lichteffecten en geluidsfragmenten evoceren we een doodgewaand theatertijdperk. De Franse steracteur Mounet-Sully komt tot leven in het decor waarin hij ooit schitterde. Restaurateurs komen uitleggen hoe ze dit monsterproject aangepakt hebben. Foto’s, archiefmateriaal en opnames maken de theatrale tijdmachine compleet.
Ook andere erfgoedzorgers tekenen present in en om de Schouwburg. Ieder vertelt op zijn manier over zijn strijd voor het behoud van fragiele collectiestukken.
De erfgoedverenigingen staan mee op de eerste rij van de barricades.  Ze verwelkomen je hartelijk en trakteren je op een sterk verhaal, een sprekend beeld, een nuttige tip of een verrassende rondleiding. 
 Hete hangijzers
Als rode draad presenteren zowat alle erfgoedpartners een ‘hot item’: een collectiestuk dat bedreigd is, een archiefstuk dat ter discussie staat, een dakloos relict of een zo goed als vergeten traditie. Of het nu gaat om 100 jaar oude theaterdecors, landbouwwerktuigen, oude radio’s of stapels mechanische kant , ze hebben één ding gemeen: we willen ze niet zomaar opgeven.  Welke erfgoedschatten verdienen het om gered te worden? En welke moeten we als reddeloos verloren beschouwen? Een moeilijke keuze, maar het zijn de dilemma’s waar erfgoedwerkers keer op keer mee geconfronteerd worden. Een geanimeerd parcours daagt je uit en helpt je om je keuze beter te motiveren. Kill your darlings!
Zondag 21 april van 10 tot 18 uur in de Kortrijkse Schouwburg, het Rijksarchief, het Stadsarchief, het Broelmuseum,  het Begijnhof en het Baggaertshof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten