woensdag 13 maart 2013

‘Voor eeuwig herinnerd’

Met Erfgoeddag, zondag21 april 2013, stoppen we de tijd. Die dag zijn er in heel Vlaanderen en Brussel activiteiten rond dit thema gepland. Het stadsarchief Kortrijk voorziet voor deze editie een interactieve tentoonstelling over het Rooms-Katholieke gebruik van het uitdelen van bidprentjes. Heel wat aspecten over dit fenomeen komen aan bod.
Zo lichten we toe sinds wanneer het gebruik van bidprentjes bestaat. Bestaan die prentjes overal? Gaat het om iconografie of fotografie.
Heel wat mensen verzamelen deze prentjes. Wie zijn deze mensen en waarom leggen ze zo’n collectie aan? Uit deze verzamelwoede ontstaan speciale collecties. Ook daarover kom je in de tentoonstelling ‘Voor eeuwig herinnerd’ meer te weten.

Het stadsarchief Kortrijk bezit zo’n 1.500.000 bidprentjes. Uit die collectie is een selectie gemaakt, waar een boeiende, interactieve tentoonstelling mee samengesteld is. De tentoonstelling richt zich niet enkel tot de genealoog, verzamelaar, maar tot iedereen die geïnteresseerd is. Ook kinderen zijn meer dan welkom. Voor hen is er op het einde van de tentoonstelling een quiz voorzien.

Wie geïnteresseerd is in bidprentjes kan altijd via de website van hetstadsarchief Kortrijk een digitale kopie aanvragen via dit formulier.


‘Voor eeuwig herinnerd’ | tijdens de reguliere openingsuren | van 21/04/2013 tot 21/05/2013 | in samenwerking met de Erfgoedcel Kortrijk en Familiekunde Vlaanderen | www.kortrijk.be/stadsarchief | stadsarchief@kortrijk.be | 056 27 88 00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten