woensdag 29 mei 2013

Stadsarchief bewaart uniek oorlogsdagboek uit 14-18


Dagboek van Marguerite Ghyoot
Onlangs kocht de stad Kortrijk een oorlogsdagboek aan uit 14-18. Het dagboek is van de hand van Marguerite Ghyoot en beschrijft de periode van 29 juli 1914 tot en met 24 juni 1919. De illustraties bij de teksten zijn van haar zus Gabrielle Ghyoot. Het boek is altijd bij de familie Ghyoot gebleven die het in uitstekende omstandigheden bewaarde. Vandaag heeft het dagboek haar definitieve plaats in het stadsarchief.

Marguerite Ghyoot beschrijft, bijna dag na dag de gebeurtenissen in het bezette Kortrijk. Zij heeft vooral oog voor dagdagelijkse feiten zoals bombardementen, de inkwartiering van Duitse troepen, de alomtegenwoordige militaire aanwezigheid, de rantsoenering, de opeisingen, de hulpcomités en heel wat andere zaken. De Slag om Kortrijk, oktober 1918, en het geallieerd eindoffensief worden heel nauwkeurig weergegeven. Via contacten met familieleden, het lezen van kranten gecombineerd met een grote nieuwsgierigheid plaatst zij die gegevens in een bredere context. Zo schrijft zij ook neer wat zich buiten Kortrijk en buiten België afspeelde.

Marguerite komt uit een geprivilegieerd milieu. Haar vader is huisarts en voormalig schepen van de stad Kortrijk. Uit haar dagboek blijkt dat zij tijdens de oorlogsperiode getuigt van enorme vaderlandsliefde.

Hieronder vind je enkele pagina's uit het oorlogsdagboek van Marguerite.


maandag 27 mei 2013

Prijs Heemkunde West-Vlaanderen bekend

Foto vzw heemkunde West-Vlaanderen
Tijdens de Heemdag in Wevelgem is de eerste 'Prijs Heemkunde West-Vlaanderen' uitgereikt. De prijs is goed voor 500 euro en bekroont een artikel dat verschenen is in een heemkundig tijdschrift uitgegeven in West-Vlaanderen. De eerste editie was meteen een schot in de roos met twee winnende artikels. Een artikel over 'het plaatselijke stierensyndicaat' geschreven door de Lichterveldse heemkundigen Johan De Smet en Marc Van Doorne en een artikel over het proces van een ondeugende stadsontvanger uit de 18e eeuw door Kortrijkzaan Hendrik Callewier.  

vrijdag 24 mei 2013

Huldeviering voor broeder Isidoor op film

Broeder Isidoor
 
Ontdek vandaag de huldeviering voor broeder Isidoor op de beeldbank van Kortrijk. Gefilmd door Roland Lammens en gedigitalisseerd door het stadsarchief.

Isidoor De Loor, geboren in Vrasene op 18 april 1881 trekt op 15 april 1907 naar het noviciaat van de Passionisten in Ere, bij Doornik. Op 13 september 1908 legt hij zijn kloostergeloften af en neemt hij de naam broeder Isidoor van de heilige Jozef aan. Op dertigjarige leeftijd, in 1911 stelt de dokter kanker vast bij broeder Isidoor. In 1912 verhuist hij naar het Passionistenklooster in Kortrijk. Broeder Isidoor sterft er op 6 oktober 1916. Hij wordt begraven op het Sint-Janskerkhof.
Na zijn dood ontstaat er een ware volkverering. Het stoffelijk overschot van broeder Isidoor wordt op 8 juni 1952 ontgraven en overgebracht naar de grafkapel in de Passionistenkerk. Op 30 september 1984 wordt broeder Isidoor zalig verklaard door paus Johannes Paulus II. Op 7 oktober 1984 vindt er in Kortrijk een huldeviering plaats voor broeder Isidoor.


Klik hier voor de film 'huldeviering broeder Isidoor'.

De groene buikloop en een moorddadige verkoudheid

Soms duiken er in het stadsarchief bijzondere documenten op. Onlangs kregen wij een interessant, oud, opvoedkundig boekje onder ogen. Het boekje, samengesteld door dokter C.Pattyn uit Nieuwpoort, verscheen in 1912 en bevat enkele bijzondere tips...
De artikels 'De groene buikloop' en 'Moorddadige verkoudheid' komen uit het boekje 'Vlaanderens toekomst, het opkweeken dat is het voeden en verzorgen der kleine kinderen'.

Het boekje is een verzameling van artikels die vroeger in West-Vlaamse weekbladen verschenen.
Volgens de auteur 'op aandringen van vele Moeders, Vaders en Vlaamsche volksvrienden. Het werkje bevat het bijzonderste van wat eene moeder moet weten, doen en laten, om gezonde kinderen op te kweeken.'


'Moeders, wilt gij schoone en gezonde kinders? Wilt gij ruste en vrede in huis?'   Dan moet je zeker dit volledige boekje eens lezen. Hieronder vind je de artikels over 'de groene buikloop' en 'moorddadige verkoudheid'.

donderdag 23 mei 2013

Innaaimarathon Vlasmuseum


Een museum verhuizen doe je niet in een handomdraai. Om de grote textielcollectie van het Vlasmuseum optimaal te bewaren, naaien de collega's van het Vlasmuseum in elk kledingstuk een uniek nummer. Best plezant, maar zeer tijdrovend. Vele handen maken echter licht werk! Op de laatste dag van de Textielweek roept het Vlasmuseum op tot een massale innaaimarathon op zondag 23 juni 2013 van 8 tot 20 uur. Hiervoor rekenen we op jullie enthousiasme.  
Verwacht je aan een gezellige gezinspicknick! Krijg de kans om achter de schermen van een verhuizend museum te piepen! De kinderen kunnen gedurende de dag mee naaien aan een grote Vlasmuseum merklap.
Inschrijven kan t.e.m. 16 juni via vlasmuseum@kortrijk.be  of 056 27 74 70 en is gratis. Klik hier voor meer info.

woensdag 22 mei 2013

Wie weet meer over Raymond Vande Venne

Drukwerk Raymond Vande Venne
Onlangs kregen we in het stadsarchief drukwerk met info over Raymond Vande Venne. Het drukwerk zou uit de periode 1910 dateren. Verder zijn wij op zoek naar wie de heer Vande Venne was, wat hij deed, waar hij woonde enzo meer. Wie kan ons meer informatie bezorgen?

Drukwerk Raymond Vande Venne

vrijdag 17 mei 2013

De verwoesting van Kortrijk na de bombardementen van 1944

de Minister Vanden Peereboomlaan
Sinds kort kun je op de beeldbank van Kortrijk een nieuwe collectie foto's ontdekken. Foto's die herinneren aan de verwoestende bombardementen van 1944 op Kortrijk.

Klik hier om naar de collectie te gaan.

donderdag 16 mei 2013

Stadsarchief gesloten met Pinkstermaandag

Het stadsarchief is gesloten met Pinkstermaandag, maandag 20 mei 2013. Vanaf dinsdag 21 mei 2013 gelden opnieuw de normale openingstijden.

woensdag 15 mei 2013

De eerste Belgische parachutisten eenheid op training in 1942

Eén van de taken van het stadsarchief is het digitaliseren, ontsluiten en bewaren van analoog beeldmateriaal. Af en toe krijgt het stadsarchief interessante stukken binnen van particulieren. Zo digitaliseerden we onlangs een orginele film over de eerste Belgische parachutisten eenheid in het trainingskamp Friz Hill in Warwickshire, Zuid-Engeland. In 1944 werd deze eenheid, de "Belgian Independent Parachute Company", met onder meer Kortrijkzanen Roger Carrette, Jean Melsens en Raymond Holvoet, opgenomen in de SAS brigade als 5th Belgian SAS Squadron. Zij waren de eerste geallieerde militairen op Belgische bodem.

woensdag 8 mei 2013

Hulp gevraagd voor inventarisatie theaterdecors

In de week van 15 tot 19 juli 2013 zullen een aantal theaterdecors geïnventariseerd worden. Wil je een paar dagen komen helpen? Decors afstoffen, vertillen, verplaatsen, opmeten, fotograferen…  Geef je naam door aan : erfgoedcel@kortrijk.be – 056 27 74 24
Bron: Nieuwsbrief erfgoedcel, april 2013

maandag 6 mei 2013

Workshop Behoud en beheer van textiel voor verenigingen, kerkfabrieken

Een oude vlag, een waardevol trouwkleed, een unieke kazuifel ,...  Zeer kwetsbare stukken in textiel vind je in vele kasten en hoekjes. Deze stukken op een goeie manier bewaren, beschermen en hanteren is echter niet altijd zo eenvoudig! Specifiek voor culturele verenigingen, heemkundige kringen en kerkfabrieken voorziet het Vlasmuseum een zeer praktische workshop die je de kneepjes van een goede omgang met waardevol textiel uit de doeken doet. Je staat stil bij de belangrijkste gevaren (tijd, mensenhanden, ongedierte, klimaat) en krijgt vooral veel praktische voorbeelden en oefeningen van verpakken, manipuleren, onderhouden en bewaren.
Geïnteresseerd?
Het programma en alle praktische info vind je hier.
Zaterdag 8 juni 2013 in het Stadsarchief, Kortrijksestraat 388 A, 8500 Kortrijk.

vrijdag 3 mei 2013

Terugblik op Erfgoeddag 2013

Het stadsarchief Kortrijk mag terugblikken op een geslaagde Erfgoeddag 2013. De tentoonstelling 'Voor eeuwig herinnerd' bracht veel volk op de been. De expositie toont het het Rooms-Katholieke gebruik van het uitdelen van bidprentjes: Sinds wanneer bestaat het gebruik van bidprentjes? Bestaan die prentjes overal? Gaat het om iconografie of fotografie? Heel wat mensen verzamelen deze prentjes. Wie zijn deze mensen en waarom leggen ze zo'n collectie aan? De tentoonstelling richt zich niet enkel tot de genealoog, verzamelaar, maar tot iedereen die geïnteresseerd is. Op Erfgoeddag was er voor de kinderen een quiz voorzien gekoppeld aan de tentoonstelling. Alle kinderen kregen na de quiz een cadeautje mee naar huis.
In de leeszaal kon het publiek kennis maken met het digitaliseringsproces van oude filmpjes.

'Voor eeuwig herinnerd' is nog te bezichtigen tot en met 21 mei 2013 in het stadsarchief van Kortrijk, tijdens de gewone openingsuren.

Stadsarchief gesloten met O.H.Hemelvaart

Het stadsarchief is gesloten op donderdag, 9 mei 2013, O.H.Hemelvaart en op vrijdag 10 mei 2013. Vanaf maandag 13 mei 2013 gelden opnieuw de normale openingstijden.