woensdag 29 mei 2013

Stadsarchief bewaart uniek oorlogsdagboek uit 14-18


Dagboek van Marguerite Ghyoot
Onlangs kocht de stad Kortrijk een oorlogsdagboek aan uit 14-18. Het dagboek is van de hand van Marguerite Ghyoot en beschrijft de periode van 29 juli 1914 tot en met 24 juni 1919. De illustraties bij de teksten zijn van haar zus Gabrielle Ghyoot. Het boek is altijd bij de familie Ghyoot gebleven die het in uitstekende omstandigheden bewaarde. Vandaag heeft het dagboek haar definitieve plaats in het stadsarchief.

Marguerite Ghyoot beschrijft, bijna dag na dag de gebeurtenissen in het bezette Kortrijk. Zij heeft vooral oog voor dagdagelijkse feiten zoals bombardementen, de inkwartiering van Duitse troepen, de alomtegenwoordige militaire aanwezigheid, de rantsoenering, de opeisingen, de hulpcomités en heel wat andere zaken. De Slag om Kortrijk, oktober 1918, en het geallieerd eindoffensief worden heel nauwkeurig weergegeven. Via contacten met familieleden, het lezen van kranten gecombineerd met een grote nieuwsgierigheid plaatst zij die gegevens in een bredere context. Zo schrijft zij ook neer wat zich buiten Kortrijk en buiten België afspeelde.

Marguerite komt uit een geprivilegieerd milieu. Haar vader is huisarts en voormalig schepen van de stad Kortrijk. Uit haar dagboek blijkt dat zij tijdens de oorlogsperiode getuigt van enorme vaderlandsliefde.

Hieronder vind je enkele pagina's uit het oorlogsdagboek van Marguerite.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten