donderdag 12 januari 2012

Jan Robert Vanhoenacker en Kortrijk

Zopas verscheen een verrassende publicatie: Wandelen en fietsen in de stad langs de mooiste Kortrijkse woningen van Jan Robert Vanhoenacker (1875-1958), de architect van de Antwerpse Boerentoren.
Vanhoenacker, in Kortrijk geboren, werkt tot aan WO I vooral in zijn geboortestad, als ontwerper van kleine tot zeer grote huizen voor meestal bemiddelde klanten. De tijdsgeest vol neostijlen doorbreekt hij regelmatig met accenten van art nouveau of art deco, hoewel zijn grootste gebouw in deze stad, de stadsschouwburg, wat blijft steken in een stijloefening met neogotiek en Vlaamse renaissance. WO I slaat ook kraters in het denken van de architect, hij kiest professioneel voor Antwerpen en zijn voorliefde voor neo en deco evolueert naar een gematigd modernisme.

Hij piekt wel in 1929-1930 met zijn zeer modern ontwerp voor het torengebouw met de bijnaam 'Boerentoren', de eerste wolkenkrabber in Europa, het eerste verticale staalskelet van bijna 100m hoog en -tot 1950- de hoogste woontoren in Europa.

Het patrimonium dat Vanhoenacker achterliet in Kortrijk moet gekoesterd worden. Niet alleen als eerbetoon aan de man zelf, maar ook als blijk van waardering voor de interessante woningen, waarmee hij hielp bouwen aan het Kortrijk van honderd jaar geleden.

Bron: Erfgoedcel Kortrijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten