woensdag 4 juli 2012

Meer dan 3,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's

Voortaan zijn meer dan 3,2 miljoen krantenpagina's uit een zeventigtal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950 digitaal beschikbaar in de Koninklijke Bibliotheek.
De gedigitaliseerde kranten werden vooral geselecteerd op criteria die de representativiteit van de titel bepaalden: oprichtingsdatum, taal, plaats van verschijning, ideologische en filosofische ori├źntering. Zo bevinden zich onder de gedigitaliseerde titels heel wat kranten die tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog gecensureerd werden. Ook enkele uiterst zeldzame schatten uit de collectie werden aan de selectie toegevoegd.
De kranten kunnen geraadpleegd worden in een aparte ruimte in de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media, waar vijf speciale pc’s ter beschikking staan van de lezers. Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de kranten voorlopig enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd. Er werd een handleiding voorzien die de gebruikers wegwijs maakt in de verschillende zoekmethodes.


Klik hier voor meer info.

Bron: 'PACKED Nieuwsbrief', mei 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten