vrijdag 9 november 2012

Stamboomonderzoek stap voor stap

Wie van plan is om zijn of haar familiegeschiedenis in kaart te brengen, maar geen idee heeft hoe eraan te beginnen moet eens een kijkje nemen op 'familiegeschiedenis'. Dit is een digitaal portaal voor iedereen die geïnteresseerd is in het familieverleden. Op 'familiegeschiedenis' kom je stap voor stap te weten hoe je aan stamboomonderzoek moet beginnen. Verder vind je er ook een hele reeks nuttige tools en links.

Enkele tips voor de beginnende genealoog:
  • In je eigen familiekring kun je al heel wat gegevens vinden. Zo bevatten identiteitskaarten, huwelijksboekjes, geboortekaartjes, rouwbrieven, doodsprentjes, diploma's, ... een schat aan informatie.
  • Akten kunnen fouten bevatten en de schrijfwijze kan soms verschillen. Wil je de naam van je voorouders correct weten dan is het de geboorteakte die telt.
  • In de overgangsperiode na de Franse revolutie (1792-1805) gebruikte men de Republikeinse kalender met eigen jaar- en maandtelling.
  • Het schrift kan dikwijls voor problemen zorgen: onleesbare handschriften, onbekende lettertypes, ander schrijfwijzen van letters, ... het ontcijferen van oude teksten berust op ervaring. Oefening baart kunst!

Foto:Stadsarchief Kortrijk
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten