woensdag 14 november 2012

Conferentie theatraal erfgoed

Op 22 en 23 januari 2013 vindt in Kortrijk een internationale conferentie plaats over theatraal erfgoed. Een organisatie van de Vrije Universiteit Brussel en de Hogeschool Gent, met medewerking van Artesis Hogeschool.
Op het vlak van theatererfgoed is nog heel wat werk te verzetten. De theaterdecors uit de Kortrijkse Schouwburg vormen een boeiend praktijkvoorbeeld. De theaterdecors zijn vandaag ondergebracht in het stadsarchief van Kortrijk.
Deze decors, van Dubosq, een nagenoeg complete set van doeken, zijstukken en accessoires uit de Belle Epoque, kwamen onlangs in de belangstelling. Uit een studie bleek het unieke karakter van deze collectie; tegelijk werd het probleem van behoud en beheer onderlijnd, niet in het minst omwille van de aanwezigheid van asbest. Momenteel wordt één set bij wijze van proef gerestaureerd.


De conferentie onderzoekt het belang van dit erfgoed om de historische theaterpraktijk beter te begrijpen en gaat dieper in op de omstandigheden waarin dit kwetsbaar erfgoed kan bewaard en hergebruikt worden. De conferentie richt zich zowel op de erfgoedsector als op de podiumsector.
In het kader van deze conferentie vindt de première plaats van de moderne herneming van Johann Christian Bach’s opera seria Artaserse (1760). Deze vergeten partituur wordt in ere hersteld en uitgevoerd door het conservatorium van Antwerpen, en dit in het authentieke Kortrijkse Comédie Française decor van 1913, gerestaureerd door de Koninklijke Academie van Antwerpen. Het wordt ongetwijfeld een muzikale openbaring en een niet te missen erfgoedbeleving.


Conferentie theatraal erfgoed | 22-23 januari 2013 | cultuurcentrum Kortrijk | info en inschrijvingen: bruno.forment@vub.ac.be

Neem ook eens kijkje op het deze pagina van het geheugen van Kortrijk.

Bron: erfgoedcel Kortrijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten