dinsdag 16 juli 2013

Monsieur Van Gheel, laatste oudstrijder van 1830

Het stadsarchief bezit meer dan één miljoen bidprentjes. Af en toe komen we in die collectie een uniek exemplaar tegen. Zo kregen we onlangs het bidprentje van 'Monsieur Van Gheel' onder ogen. Op de de achterkant van het prentje staat dat hij de laatste oudstrijder was van 1830. Opmerkelijk is het feit dat de man 106 jaar is geworden en overleden is tijdens Wereldoorlog I.

2 opmerkingen:

 1. Beste Heer, Mevrouw,

  Wanneer destijds een honderdjarige oud-strijder van 1830 overleed, was men in het algemeen overtuigd, dat het om de laatste strijder ging. Naar alle vermoeden, zal combattant Van Gheel de laatste en oudste honderdjarige zijn geweest. Heb een link van jullie blog toegevoegd aan mijn site over de honderdjarige oud-strijders van 1830.

  http://noeldemey.blogspot.be/2013/10/honderdjarige-oud-strijders-van-1830.html

  Met vriendelijke groeten,

  Noël De Mey

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou graag voor een werkje over de veteranen van 1830, te weten komen waar en wanneer Monsieur Van Gheel geboren is. Hij staat op de afbeelding van het bidprentje hierboven van het Stadsarchief Kortrijk, en zou dus overleden zijn in Chênée op 6 oktober 1916, 106 jaar oud. Zo iemand meer weet over zijn curriculum vitae is dat natuurlijk ook zeer belangrijk.
  Danl bij voorbaat.

  BeantwoordenVerwijderen