maandag 16 december 2013

Oproep vrijwilligers voor het landbouwmuseum


Tot voor enkele jaren huisvestte manege Leiedal in Bissegem ook een landbouwmuseum. De collectie was indertijd met veel zorg samengesteld en opgebouwd door voormalig Kortrijks schepen Georges Buysse. Na zijn overlijden werd de collectie nog enige tijd behouden, maar uitbreidingsplannen voor de manege noopten tot een stopzetting en verhuizing van de objecten. Deze werden vervolgens ondergebracht in niet langer gebruikte boerderijstallen en –loodsen op een locatie in Heule.
Sinds 2012 wordt achter de schermen gewerkt aan een oplossing voor de collectie. Op korte termijn was het noodzakelijk om de zeer diverse objecten te registreren en te inventariseren. Dat gebeurt nu in een loods die ter beschikking wordt gesteld door de stad Kortrijk, in de voormalige brandweerkazerne. Daar wordt elk object gereinigd, gefotografeerd, opgemeten en beschreven volgens de regels van de kunst.

“Vele handen maken het werk licht” is ook hier van toepassing. Wie dus een handje wil toesteken bij dit registratieproces is dan ook meer dan welkom!

1. kan ik wel helpen?

- Je hoeft geen specifieke voorkennis te hebben. Je hoeft geen historicus of landbouwer te zijn om te komen helpen!
- Je heb een gezonde interesse in het (landbouw)erfgoed van de streek.
- Je werkt graag in teamverband.
Je weet van aanpakken en schrikt er niet voor terug om je handen vuil te maken.

2. Hoe kan je helpen?

- Je helpt met het afkuisen van de bestofte landbouwwerktuigen.
- Je helpt met het verzetten van de soms zware werktuigen.
- Je helpt bij het fotograferen en noteren van de gegevens.
3. wanneer kan je helpen? hoe meld ik me aan?

In de periode van 1 november tot 20 december vind je ons minstens tweemaal per week van 9u tot 17u in de voormalige brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. Kom je graag helpen, dan meld je je minstens één week op voorhand aan. Zo zorgen we ervoor dat je verzekerd aan de slag kan, en zo kunnen we het werk ook goed plannen.
Je kandidaat stellen doe je per mail, via brecht.demasure@cagnet.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten