dinsdag 1 juli 2014

Nieuw interactief belevingscentrum in begijnhof Kortrijk opent op 3 juli

Begijnhof - Collectie Stadsarchief
Heilige glorieuze wijven. De uitdrukking doet niet meteen denken aan begijnen en hun begijnhof. Althans niet aan wat wij daar denken van te weten. Maar de uitdrukking van Jan van Ruusbroec was niet toevallig. Begijnen waren sterke dames, democratisch georganiseerd, los van kerk en van staat. Ze maakten eeuwenlang een stad in de stad. Hun verrassende 800 jaar oude geschiedenis ontdek je vanaf 3 juli in het nieuwe belevingscentrum van het Kortrijkse begijnhof. Op 4, 5 en 6 juli is iedereen welkom tijdens het gevarieerde feestweekend met diverse optredens, voordrachten en concerten.

Je kan er onder meer in de nieuwe zaal boven het belevingscentrum genieten van optredens, voordrachten en dansdemonstraties door Passerelle. Voor de officiële opening op 3 juli en voor het concert van Psallentes op vrijdag 4 juli zijn alle tickets ondertussen de deur uit. Er zijn nog enkele laatste gratis tickets beschikbaar voor duo Desimpelaere op zaterdag 5 juli om 20u. Info via begijnhof@ocmwkortrijk.be. Daarnaast zijn er op verschillende momenten orgelconcerten in de Mattheuskapel. Op zaterdag- en zondagvoormiddag zijn er voordrachten geprogrammeerd over de restauratie en het nieuwe belevingscentrum.

Doorlopend kan je het nieuwe bezoekers- en belevingscentrum ontdekken, telkens vanaf 10u. Er staan gidsen klaar om je onder te dompelen in de geschiedenis en de sfeer van het begijnhof. De Koffie Queen zorgt voor koffie en een versnapering na jouw bezoek aan het belevingscentrum.

Het volledige programma vind je op www.begijnhofkortrijk.be
In het dynamisch en interactief ingerichte belevingscentrum staan de begijnen als sterke vrouwen centraal. Drie sterke vrouwen gidsen de bezoeker doorheen 800 jaar begijnhof in Kortrijk: Marie Van den Brande (15de eeuw), Barbara Bonte (17de eeuw) en Clementia Hiers (19de eeuw). Alle drie waren ze grootjuffrouw van het begijnhof van Kortrijk en alle drie hebben ze hun stempel gedrukt op de geschiedenis van het hof.
Je wordt er ondergedompeld in drie verhaallijnen, die samen het stereotype beeld van de begijn ontkrachten. Een verrassend beeld van de hand van Lieve Blancquaert, centraal in het belevingscentrum, verwijst naar het sterke en radicale karakter van de begijnen.

Kortrijk is de eerste en voorlopig enige site van alle erkende begijnhoven waar bezoekers een integraal overzicht krijgen van de beweging van de begijnen vanaf het ontstaan tot aan de dood van de laatste begijn in 2013.

Het bezoekerscentrum als uitvalsbasis
Het bezoekerscentrum opent, samen met het belevingscentrum, in de Begijnhofstraat 2. Het nieuwe onderkomen bevindt zich net buiten de grote poort en zal de uitvalsbasis vormen voor een bezoek aan het begijnhof. Een team van gemotiveerde onthaalmedewerkers en vrijwilligers zal de bezoekers ontvangen, wegwijs maken in het begijnhof en op weg helpen naar andere toeristische informatie over de stad.

In het bezoekerscentrum kan je een audioguide ontlenen voor €2 per toestel. De audioguide loodst u doorheen het begijnhof en geeft u op een tiental stopplaatsen meer achtergrondinformatie en details over het (leven in het) begijnhof.

Een gloednieuwe brochure over het begijnhof van Kortrijk is beschikbaar in oplage van 6000 exemplaren voor alle bezoekers tijdens het openingsweekend.


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten