vrijdag 9 maart 2012

Modern Stadsarchief toegankelijk

Eind vorig jaar is het Modern Stadsarchief vanuit het Rijksarchief in de Guido Gezellestraat verhuisd naar het Stadsarchief in de Kortrijksestraat. De verhuis van naar schatting zo'n 12.000 archiefdozen is een huzarenstuk geweest, maar sinds kort zit alles op z'n plaats en kan iedere geïnteresseerde terecht in het Stadsarchief voor raadpleging van deze historische stukken, zowel van Kortrijk als van de randgemeenten (Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Heule, Kooigem, Marke en Rollegem). Wie bijvoorbeeld het bouwdossier van zijn eigen huis wil komen inkijken, kan dat tijdens de openingstijden. Het ontsluiten van archiefstukken is een belangrijke taak van het Stadsarchief. Je kunt er onder meer terecht om je familiegeschiedenis in kaart te brengen, wetenschappelijk onderzoek, heemkunde...Kortom, je kunt er de meest diverse stedelijke archiefstukken inkijken.

Wie wil weten wat er juist te vinden is in dit 'MSAK' kan voorlopig nog de inventarissen aangemaakt in het Rijksarchief, hier in het Stadsarchief raadplegen. In de toekomst zullen deze inventarissen geïntegreerd worden in de archiefinventarissen van het Stadsarchief, genaamd PROBAT. In de nabije toekomst hopen we deze archiefinventaris via het internet toegankelijk te kunnen maken. Iedereen zal dan van thuis uit kunnen kijken of we iets hebben over de materie de hem of haar interesseert.

De oudere archiefstukken, die dateren van voor 1796, blijven bewaard in het Rijksarchief. Eind 2012 kun je in een totaal vernieuwde site van het Rijksarchief terecht om de oude Kortrijkse archieven en andere oude en hedendaagse archieven van de streek in te kijken. Is het voor jou echter niet duidelijk waar je wat kunt vinden, dan helpen de medewerkers van het Stadsarchief je graag verder. Vragen die wij niet kunnen beantwoorden worden rechtstreeks aan onze collega's van het Rijksarchief bezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten