woensdag 31 juli 2013

Vandaag twintig jaar geleden

Vandaag twintig jaar geleden, op 31 juli 1993, stierf koning Boudewijn in Playa Granada, Motril. Koning Boudewijn werd geboren in Brussel op 7 september 1930 en regeerde van 1951 tot en met 1993 als Koning der Belgen.

Op deze foto zie je koning Boudewijn die een bezoek brengt aan het Vlasmuseum op 20 mei 1984.
Koning Boudewijn, Bert Dewilde en André Dequae

vrijdag 26 juli 2013

Vijftig jaar 'pompierkorps van Heule'

Eén van de taken van het stadsarchief is het digitaliseren, ontsluiten en bewaren van analoog beeldmateriaal. Ook filmmateriaal komt in aanmerking. Geleidelijk aan kun je gedigitaliseerde filmpjes terugvinden op de beeldbank van Kortrijk. Hier vind je een mooi voorbeeld van zo'n filmpje. De viering van het vijftigjarig bestaan van het 'pompierkorps van Heule' op 26 mei 1946. Het filmpje is gemaakt door André Depijpere.

dinsdag 23 juli 2013

Brouwerij Tack


De Tacktoren in opbouw
Op deze foto zie je de Tacktoren in volle opbouw. Deze koeltoren maakte deel uit van de voormalige brouwerij Tack, in de Korte Kapucijnenstraat. Pieter Franciscus Ignatius Tack stichtte in 1760 een brouwerij in Kortrijk. Het bedrijf groeide en splitste zich op in twee vestigingen: één in de Handboogstraat en één in de Kapucijnenstraat. De 'groten Tack' zoals de vestiging in de Handboogstraat in de volksmond werd genoemd, was operationeel tot kort voor Wereldoorlog II. De 'kleinen Tack' in de Kapucijnenstraat hield het vol tot 1962. Deze vestiging stond onder leiding van Auguste Tack en heette officieel 'De Torens', naar de nabijgelegen Broeltorens.

Door de groeiende vraag naar bier van lage gisting ging 'den kleinen Tack' over tot de bouw van een toren. Deze toren speelde een grote rol in het moderne brouwproces van Orta-pils. In het gebouw werd niet gebrouwen, maar gebeurde wel de koeling, het gistingsproces en de bewaring. De koelingstoren is een ontwerp van architect Gernay. Het gebouw bestaat uit een betonnen skelet met opvulbaksteen op een rechthoekige plattegrond. In 1977 kocht de stad Kortrijk de toren aan met het oog op de toen geplande uitbreiding van het Stedelijk Museum aan de Broelkaai 6.

Meer foto's over brouwerijen in Kortrijk vind je in de beeldbank van Kortrijk.

Bron: Stadskrant juni 2013

donderdag 18 juli 2013

Grote Markt 1895-1899

Grote Markt Kortrijk
Zo zag de Kortrijkse Grote Markt er uit in de periode 1895-1899. Het belfort is nog omringd door huizen. De toren maakte deel uit van de middeleeuwse "oude of kleine" Lakenhalle (1411). Toen deze Halle te klein werd, bouwde men op het huidige Schouwburgplein de "Grote Hallen". Daardoor verloor de oude Lakenhalle haar functie en omstreeks 1550 werd zij omgebouwd tot een
22-tal huizen met een gemeenschappelijke binnenkoer. Die huizen, die in 1717 een heropfrissing kregen, gingen in 1899 tegen de vlakte. Links op de achtergrond prijken het monument van Monseigneur De Haerne en de toren van de Sint-Maartenskerk. Zowel het belfort als de toren van de Sint-Maartenskerk beschikken over een beiaard.


Bron: stadskrant juli-augustus 2013

dinsdag 16 juli 2013

Monsieur Van Gheel, laatste oudstrijder van 1830

Het stadsarchief bezit meer dan één miljoen bidprentjes. Af en toe komen we in die collectie een uniek exemplaar tegen. Zo kregen we onlangs het bidprentje van 'Monsieur Van Gheel' onder ogen. Op de de achterkant van het prentje staat dat hij de laatste oudstrijder was van 1830. Opmerkelijk is het feit dat de man 106 jaar is geworden en overleden is tijdens Wereldoorlog I.

dinsdag 9 juli 2013

Stadsarchief gesloten op 11 en 12 juli 2013

Het stadsarchief is gesloten op 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, en op 12 juli 2013. Vanaf maandag 15 juli gelden opnieuw de normale openingstijden.

vrijdag 5 juli 2013

Stadsarchief zoekt vrijwilligers voor de beeldbank van Kortrijk

Stadhuis Kortrijk
Het verleden van Kortrijk ligt opgeslagen op vele plaatsen, in archieven, musea, bibliotheken en op historische plekken. Informatie hierover wordt gebundeld in de beeldbank van Kortrijk.

In deze multimedia-databank vind je foto's, filmfragmenten, audiofragmenten, documenten en binnenkort ook historische kranten. De verhalen die deze bronnen bewaren houden onze geschiedenis in stand en vormen samen de biografie van onze stad.

Ken je Kortrijk als je broekzak? Kun je een beetje met een computer overweg? Wil je een handje toesteken om al dit beeldmateriaal in te voeren en te beschrijven?
Neem dan zeker contact op met het stadsarchief van Kortrijk via stadsarchief@kortrijk.be of 056 27 88 00.


 

donderdag 4 juli 2013

25 jaar Open Monumentendag

Toppers en verborgen parelsIn het hart van Kortrijk sta je oog in oog met onze bewogen geschiedenis. Tussen Broeltorens, belfort en Sint-Maartenstoren val je van de ene verrassing in de andere: weelderige burgerhuizen en bescheiden werkmanswoningen, intieme kloostertuinen en rijkversierde kapellen, tuinen, schoolgebouwen en goed verborgen bedevaartplekken vertellen duizend en één verhalen.
Bezoek: de Broeltorens, Halletoren, Sint-Maartenskerktoren en kerk, Stichting Interieur, Middeleeuwse kelder, Huis Destoop, Tuin Messeyne, Huis Raepsaet, Begijnhof huisje 7, Kloostertuin Karmelietessen, Park het Plein, Onze-Lieve-Vrouw ter Engelen, Coup de Foudre, Artillerietoren.

Zondag 8 september van 10u tot 18u.Wandel: langs sporen van de vlasnijverheid in Bissegem. Start O.C. De Neerbeek, 14 – 18 uur
Bekijk hier het volledig programma.
open_monumentendag_2013-2.pdf

Bron: Het geheugen van Kortrijk